Het klinkt raar, maar soms is goed ondernemerschap het vermogen jezelf af te sluiten van de realiteit. Je kunt jezelf wel elke dag overspoelen met nieuws over corona. Maar wat heb je eraan te weten dat viroloog A een andere visie heeft op het virus dan viroloog B? Dat de ene veiligheidsregio harder aandringt op mondkapjes dan de ander? En dat landen dan weer naar code oranje switchen en dan weer naar code geel? Ik ken ondernemers die desgevraagd zelf niet begrijpen waarom ze tijd verspillen en al dat nieuws blijven volgen, behalve dan dat ze in die brij van nieuws hopen te ontdekken dat er uitzicht is op het definitief uitschakelen van COVID-19. Waarna ze hopen weer verder te kunnen met hun onderneming, op dezelfde manier als vóór corona.

Dergelijke ondernemers horen misschien niet in ondernemingen thuis, maar in kerken.  Ze bidden.

Natuurlijk kan ik niet ontkennen dat ook ik bij de steeds langere duur van corona, en de steeds zwaardere verliezen voor mijn bedrijf, soms de neiging heb te hopen op een of andere hogere macht die ingrijpt. En het virus op een wonderlijke manier laat verdampen. Maar als volbloed Noord-Hollandse ben ik daar uiteindelijk veel te nuchter voor. COVID-19 is onderdeel van de werkelijkheid. Vanaf de allereerste coronapaniek heb ik er rekening mee gehouden dat dit geen ongelukje zou zijn, maar het begin van een Nieuwe Wereld. Met als gevolg dat ik verschillende scenario’s op papier heb gezet, van een ‘lichte’ versie met een relatief korte onderbreking tot een ‘zware’ versie waarin corona nog jaren bij ons zal zijn. Het ergste wat me dankzij die scenario’s nu nog kan overkomen is dat mijn bedrijf, vanwege de aanhoudende crisis, afzakt naar een somberder scenario. Maar paniek? Of bidden? Nee, daar verdoe ik geen tijd mee.

Sterker… Ik ben heel druk bezig met een nieuwe start! Al dat slechte nieuws heeft een positieve keerzijde: hoe langer de crisis voortduurt, hoe duidelijker het wordt welke impact het virus heeft. En hoe scherper ook het plaatje van de wereld over een of twee jaar. Dáár liggen nu de kansen! Dáár richt ik me op! Dus neem ik nú de beslissingen, die dán naar mijn verwachting gunstig uitpakken. Hoe pijnlijk die beslissingen ook zijn.

Moraal?

Een echte ondernemer weet zich los te scheuren van het negatieve nieuws en de bijbehorende wanhoop. Ziet de grote lijnen. Juist nu is het tijd een nieuwe start te maken! Begin er meteen mee. Liefst vandaag.

Bron: Coronakrant